Dental Esthetic Europe İstanbul
Çocuklarda Ortodonti

Çocuklarda Ortodonti Diş Teli Tedavisi

Ortodonti tedavisi her yaşta yapılabiliyor olmasına rağmen, her hastanın sahip olduğu probleme göre ideal olarak tedavi edilebildiği uygun bir yaş dilimi vardır. Ortodontik tedaviler sıklıkla bütün daimi dişler sürdükten sonra (11-12 yaş) yapılmaktadır. Bazı ortodontik bozuklukların, çocukta var olan büyüme potansiyelinden yararlanmak için erken dönemde tedavi edilmesi gerekebilir.

Çocuğunuzun ağzında kalan en son süt dişi sallanıp düştüğü an (11-12 yaş) artık daimi dişlenme dönemi başlamış olur. Genellikle bu yaş grupları 2. büyük azı dişleri de sürmüş ise toplam 28 dişe sahiptir. 20 yaş dişlerinin sürmesi ile toplam 32 diş tamamlanır. Ağızda süt dişlenmenin bitmesi ile birlikte, çocukta büyük bir büyüme atılımı da başlar. Pubertal büyüme atılımı denilen bu dönem, ortodontist için hem dişlerle ilgili hem de çenelerle ilgili etkili tedavi yapmak açısından en uygun zaman dilimidir.

Bu dönemde tel takma dediğimiz sabit ortodontik tedaviler yapılmaktadır. Sabit apareyler (braketler) ve dişlere yapıştırılan metal düğmeciklere değişik özelliklerde ve kalınlıklarda ark telleri yerleştirilir ve bu teller aracılığı ile uygulanan kuvvetler ise dişleri hareket ettirir.

Braketlerle yapılan tedavide her yönde kontrollü diş hareketi sağlamak için diş ve diş köklerini düzgün sıralamak mümkündür. Ortodontik tedavi eskiye göre daha çok yaygınlaştı. Artık ortodontik tedavi gören birçok çocuk ve yetişkin bulunmakta.
Çenelerde mevcut olan problemlerin düzeltilmesi için ağız dışından destek almak gereklidir. Bu anlamda kullanılan aparatların tümüne ağız dışı apareyler denilir. Ağız dışından takılan aparatlar günde 16 - 18 saat takılmalıdır.

Çeneleri ilgilendiren anomalilerde 12-16 yaş dönemi ortodontik tedavi açısından oldukça önemlidir. Ortodontistler ağız dışı apareyler kullanmak suretiyle çenelerde bir küçültme yapamazlar çünkü büyümeyi durdurmak mümkün değildir. Bizler ancak büyümeyi istediğimiz şekilde yönlendirmek suretiyle anomaliyi tedavi edebiliriz. 12-16 dönemi büyümenin en aktif olduğu dönemdir. 16 yaşından sonra büyüme çok azaldığı ya da bittiği için büyümeyi yönlendirme şansımızda söz konusu olamaz.

Büyüme atılımının bittiği, artık bireyin ergin olduğu dönemde dişleri ilgilendiren anomaliler yine başarılı bir şekilde tedavi edilse bile çenelerin tedavisi ancak ortognatik-cerrahi tedavileri ile düzeltilebilmektedir. Bu nedenle çocuğunuz 11-12 yaşına geldiğinde eğer bir problem gözlemliyorsanız onu en kısa zamanda bir ortodontiste görmenizi tavsiye ederiz. Çocuğunuz tellerin görüntüsünden rahatsız olabilir Ya da arkadaşlarının alay etmesinden rahatsız olabilir. Cocuğunuzu arkadaş grubundan ya da akrabalarınızdan ortodontik tedavi gören kişilerle tanıştırmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle kendini yalnız hissetmeyecek ve başına gelecekleri bizzat tedavi gören birisinden öğrenmiş olacaktır.

Sabit ortodontik tedavi genelde paslanmaz çelikten yapılmış braket kullanarak yapılır Ancak artık günümüzde daha az belli olan seramik ya da plastik braketler de özellikle kız çocukları tarafından oldukça tercih edilmektedir. Her ne kadar bu tür braketler tedavi süresini biraz uzatsa da basit vakalarda tercih edilebilir. Ortodontistiniz sizinle olası seçenekleri paylaşacaktır.

Çocuklar için ve hatta yetişkinler için bile braketlerin etrafına renkli elastik ligatürler takmak suretiyle ortodontist tedaviyi daha eğlenceli hale getirebilmektedir. ortodontik problemler sağlıkla ilgili problemlerdir ve sonsuza kadar sürmemelidir. Sabrınızın ödülü bir ömür boyu düzgün dişlerle gülmektir ve buna değer.

ÇOCUKLARDA ORTODONTİ

Ortodonti Diş teli çeşitleri

Ortodonti Diş teli çeşitleri

Ortodonti de Sıkça Sorulan Sorular

Ortodonti de Sıkça Sorulan Sorular

Diş teli hangi yaşlarda kullanılabilir?

Diş teli hangi yaşlarda kullanılabilir?

Çocuklar için hangi tip diş telleri kullanılır?

Çocuklar için hangi tip diş telleri kullanılır?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır.